Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
santons [12-01-2014 17:04]
peter
santons [12-01-2014 17:05] (huidige)
peter
Regel 3: Regel 3:
 {{:​santon.jpg}} //← Zigeunervrouw met kind in Santon Museum Schimmert// {{:​santon.jpg}} //← Zigeunervrouw met kind in Santon Museum Schimmert//
  
-Santons (kleine heiligen) ontstonden rond 1800 tijdens de Franse Revolutie. In 1794 mochten gelovigen niet meer samenkomen. Kerstgroepen verplaatsten zich van de Kerk naar de huiskamer. Aangezien de grote kerkbeelden niet in de huiskamer pasten maakten de bewoners van de Provençe in het geheim kleinere beelden. De santonniers zijn naar voorbeeld van Lagnel nieuwe figuren gaan bedenken. Zo verschenen, in de loop der jaren, er naast de Heilige familie, de herders en de drie koningen: de jager, de molenaar, de visser, het wol vrouwtje, de dorpsgek en vele andere creaties. Diverse ​tupes dus van de bevolking en de beroepsgilden,​ die een mooi beeld gaven van de maatschappij van toen. Eerst werden de figuren van brooddeeg of papier-maché gemaakt. In 1798 bedacht Jean-Louis Lagnel uit Marseille dat hij ze ook van klei, in mallen, kon maken. Daarmee was hij de eerste "​Santonnier"​.+Santons (kleine heiligen) ontstonden rond 1800 tijdens de Franse Revolutie. In 1794 mochten gelovigen niet meer samenkomen. Kerstgroepen verplaatsten zich van de Kerk naar de huiskamer. Aangezien de grote kerkbeelden niet in de huiskamer pasten maakten de bewoners van de Provençe in het geheim kleinere beelden. De santonniers zijn naar voorbeeld van Lagnel nieuwe figuren gaan bedenken. Zo verschenen, in de loop der jaren, er naast de Heilige familie, de herders en de drie koningen: de jager, de molenaar, de visser, het wol vrouwtje, de dorpsgek en vele andere creaties. Diverse ​types dus van de bevolking en de beroepsgilden,​ die een mooi beeld gaven van de maatschappij van toen. Eerst werden de figuren van brooddeeg of papier-maché gemaakt. In 1798 bedacht Jean-Louis Lagnel uit Marseille dat hij ze ook van klei, in mallen, kon maken. Daarmee was hij de eerste "​Santonnier"​.
  
 Men vond de figuren zo bijzonder dat ze na 1803 op markten in Marseille werden verkocht. Niet veel later waren ze zo in trek, dat ze in heel Frankrijk en daarbuiten te koop werden aangeboden. Men vond de figuren zo bijzonder dat ze na 1803 op markten in Marseille werden verkocht. Niet veel later waren ze zo in trek, dat ze in heel Frankrijk en daarbuiten te koop werden aangeboden.
 
santons.txt · Laatst gewijzigd: 12-01-2014 17:05 door peter
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki